10 tips for et mer miljøvennlig hjem
Når det kommer til å leve mer miljøvennlig, er det fint å kunne begynne der man er. For mange av oss er det hjemme. I dag får du 10 tips til hvordan du kan tweake livsstilen din litt, sånn at du får et mer miljøvennlig hjem.
#1. Fyll opp med planter!
Det er et trist faktum at innendørs luftforurensning faktisk er verre enn utendørs, på grunn av alle kjemikaliene vi tar med oss inn. Det trenger vi litt hjelp til å fikse, så fyll opp med grønne planter – spesielt fredslilje, eføy og svigermorstunge er gode luftrensere. Planter er dessuten en fantastisk miljøvennlig hobby å ha, og gir god stemning.
#2. Erstatt alt som er engangs.
Desto mindre søppel du produserer, desto bedre er det i et miljøvennlig hjem. Har du ting som plastsugerør, sanitærbind eller kjøkkenpapir i bruk? Let etter gode erstatninger! Du kan få kjøpt sugerør i metall, tøybind og fine kluter isteden. Felles for disse er at de vaskes etter bruk, og er klar igjen til ny bruk etterpå.
Du kan også bytte ut plastfolien ved å bruke bivokspapir isteden. Dette er tøybiter som er satt inn med blant annet bivoks, sånn at de holder på fuktigheten om du pakker maten inn med dem.
#3. Gå gjennom vaskemidlene dine.
Bytt ut alle vaskemidler som er merket med varseltrekanter eller som er farlig for vannorganismer. Ha i bakhodet at produkter som kan drepe bakterier på kjøkkenbenken din, vil fortsette å drepe mikroorganismer når de etterhvert havner ute i naturen igjen.
Jeg anbefaler naturlige merker som Sonett og Ecover. Dette oppvaskmiddelet er en av mine favoritter til bruk på kjøkkenbenken, og til oppvaskmaskinen bruker jeg oppvasktabletter fra Ecover.
#4. Velg dine klær med omhu, og vær bevisst på klesvasken.
Mange av de klærne du finner i butikken, er egentlig plast i forkledning. Dette er uheldig av to grunner: For det første er det mange som ikke tåler å ha plaststoffer inntil huden, da de kan inneholde allergener som gjør hudproblemer verre.
For det andre vil alle klær avgi lo og fiber i klesvasken, som så skylles ut og havner i havet. Om klærne dine inneholder plast, så sender du en liten dose med mikroplast ut i havet hver gang du vasker dem.
Vær derfor bevisst på å sjekke hva klærne er laget av før du kjøper dem, og vær bevisst på hvor ofte de vil trenge å vaskes. En ytterjakke er antagelig ikke like kritisk som klær som er tett inntil huden og som dermed trenger å vaskes oftere.
Bruk miljøvennlige vaskemidler (for meg er Sonetts tøyvask med lavendel en sikker vinner!), og tenk ellers nøye gjennom hvor ofte du faktisk trenger å sette på en klesvask.
#5. Bruk brukt!
Det er ikke sikkert du trenger å kjøpe nye møbler når du har brukt istykker de du har. Det kan hende du finner fine møbler på loppemarked eller bruktbutikker, eller kanskje du finner noe på Finn eller hos venner.
For noen år siden var Shabby Chic en fin interiørtrend, og i den grad man trenger å følge trender i det hele tatt, er det et godt alternativ. Da kan du ta alle de gamle tingene og få dem til å se skikkelig bra ut mens du redder miljøet litt samtidig!
#6. Velg glass.
Det er ikke bare engangsprodukter som bør byttes ut når du vil ha et mer miljøvennlig hjem, og det er ikke bare klesvask som avgir mikroplast i vask. Derfor bør du gå gjennom kjøkkenskapet ditt også, og bli kvitt alle gamle, slitte plastbokser.
Erstatt dem istedet med glass! Du finner fine Norgesglass på bruktbutikker, og om de har gått tomme, så kan du kjøpe glasskrukker på Ikea, Clas Ohlson og Europris. Du vil oppdage at mat holder seg litt bedre på glass enn i plast, og så ser det så mye bedre ut!
#7. Dropp syntetisk duft.
Om det var en ting min graviditet lærte meg for mange år siden, så var det at syntetisk duft er en dårlig idé – jeg har aldri blitt så kvalm av noe i hele mitt lange liv, og 12 år senere har jeg fortsatt ikke kommet over det.
Du vet sånt som du kan kjøpe i butikken som vil gi deg en «ren duft» eller hva de nå markedsfører det med? Ikke gjør det. Ikke bruk duftlys heller, om de inneholder parfyme. Det gjør innelufta di verre enn den trenger å være.
Velg noe naturlig isteden. Du kan bruke eteriske oljer, for eksempel, og bruk også dem med måte.
#8. Velg økologiske tekstiler der du kan.
Har du noen gang tenkt på at din oldemor hadde møllkuler i kleskapene sine, og ikke du? Det er faktisk fordi tekstilene nå til dags ofte er ferdig møllsikret med kjemikalier. Du kan bruke naturlige midler for å holde møllen på avstand, men kjemikaliene som brukes er en del av det som gjør innelufta forurenset.
Derfor bør du velge økologiske tekstiler der du kan. Heldigvis blir det stadig lettere å ta gode valg. Akkurat nå henger disse økologiske gardinene i vinduene mine og lager god vårstemning!
#9. Tenk på strømforbruket ditt.
Om det er én tanke du kan ha i bakhodet som gylden regel når du vil ha et mer miljøvennlig hjem, så er det at alt henger sammen med alt. Ja, vi har ren vannkraft her til lands – men det hjelper ikke så mye når den selges ut av landet, og vi får tilbake billig kullkraft i retur.
All strøm du bruker, tapper derfor ressurser på global basis, med mindre du har et solcellepanel på taket. Så vær mindful når du bruker den. Om du vil leve mer miljøvennlig også på denne måten, kan du sørge for gode og lite energikrevende lyspærer i hjemmet ditt. Slå av lys når du kan. Ikke kjør oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen om de ikke er fulle, og så videre.
#10. Tenk på matforbruket også.
Vi kaster altfor mye mat, og det er også en form for sløseri av globale ressurser. Den mangoen du aldri spiste opp, kan jo faktisk ha reist helt fra Karibien for å havne i kjøleskapet ditt, og til det går det ganske mye drivstoff og strøm.
Så, skriv en god ukesmeny for å sikre at maten du kjøper faktisk blir spist opp. Velg kortreist fremfor produkter som har reist langt og lenge og lengre enn langt for å havne hos deg. Dyrk litt selv, om du har mulighet.
Og legg maten trygt i bivokspapir eller på Norgesglass, så varer den mye lenger!
Oppdag mer fra Skogfrue.no
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.