En enkel guide til en naturlig livsstil: 5 trinn for å komme i gang
Ønsker du å leve en mer naturlig og balansert livsstil? En livsstil som kobler deg til naturen, fremmer velvære og bærekraft, og bringer mer magi og avslapning inn i hverdagen din? Da er du ikke alene! Den naturlige livsstilen blir stadig mer populær, og viser seg i stadig flere kretser. Det er ikke lenger noe bare hippier holdt på med, nå er det allemannseie og svært populært. Heldigvis!
Enten du er en erfaren naturlivsutforsker eller en nybegynner på dette området, vil disse tipsene gi deg inspirasjon og veiledning for å leve mer i harmoni med naturen og deg selv. Bli med oss på denne reisen til en naturlig livsstil full av magi, naturbasert mindset, avslapning og grønn bevissthet!
Bytt til mer naturlige produkter
Det mest åpenbare stedet å begynne, kjære leser, er å se gjennom hvilke produkter du bruker i hverdagen. Les bakpå flaskene du har, og se om du forstår det som står bakpå dem. Hvis ikke, kan det være en idé å bytte dem ut til noe mer naturlig.
Det er tre grunner til at det kan være lurt å bytte.
For det første handler det om din og dine barns helse. Vi omgir oss med altfor mange miljøgifter i vår moderne hverdag, og alt som smøres på huden, pustes inn eller spises, kommer på en eller annen måte inn i kroppen vår. Mange av de kjente miljøgiftene har vist seg å være kreftfremkallende, hormonforstyrrende og immunforstyrrende – for å nevne noe. Dessuten vet vi ikke helt enda hva kombinasjonen av disse ulike giftene kan gjøre. Grensene som settes for innhold er lave, men FHI vedgår at det er usikkert om dette kan beskytte oss mot kombinasjonseffekten, eller cocktaileffekten som den også kalles.
Det er derfor all grunn til å være forsiktig, spesielt når det å bytte ut disse produktene er så enkelt som det har blitt nå.
For det andre bidrar du til en bedre verden ved å kjøpe de beste produktene, fordi du da styrker akkurat de selskapene som lager dem. Om grønne produkter blir populære, vil flere kjeder lage sine egne varianter og bygge sine egne forretningsmodeller rundt dem. Dette er hvordan naturlig livsstil kan normaliseres.
Og for det tredje, og minst like viktig, skåner du naturen selv. Ting blir ikke borte selv om du skyller dem ned i vasken eller dusjer dem av deg, og før eller senere havner alt tilbake i naturen. Der kan miljøgiftene potensielt gjøre stor skade, før de uunngåelig havner i drikkevannet eller på matfatet vårt igjen. Dessuten er de grønne selskapene ofte også opptatt av bærekraft på andre måter, sånn at de velger mindre plast eller mer effektivt energiforbruk under produksjonen.
Så hvordan begynner du å bytte ut produktene dine? Du begynner med de produktene du bruker oftest. For de fleste vil det være for eksempel tannkrem, deodorant og dusjsåpe. Mange av nettbutikkene begynner å gjøre de økologiske produktene enkle å finne nå, og du kan også søke på ordet «økologisk» eller «organic». Eleven har for eksempel sine egen kategorier for økologisk hudpleie, økologisk kroppspleie, og økologisk hårpleie.
Og er du med i for eksempel doTERRA, kan du også finne gode og naturlige produkter i dette sortimentet. Det kan du lese mer om her!
Spis mer naturlig mat
Du har kanskje hørt det utallige ganger før, men du blir det du spiser. Hvis du vil være naturlig frisk og sunn, må du spise frisk og sunn mat. Det er jo det du spiser som blir selve byggesteinene for helsen din, og som avgjør hvor godt kroppen fungerer. Derfor er det viktig at handleposen gjenspeiler ønsket ditt om å ha et best mulig liv.
Dessuten handler det i stadig større grad også om planeten. Myndighetene jobber i disse dager med å lage nye kostholdsråd, hvor klima og natur har blitt en del av vurderingen. Samtidig finnes det flere forskjellige kostholdsfilosofier som har mer eller mindre godt begrunnede teorier om hva et godt og naturlig kosthold skal bestå av. Her finner du alt fra veganere som bare spiser plantebasert, til paleo-tilhengere som har en god del gressforet eller vilt kjøtt på menyen.
Det viktigste er at du finner en filosofi som passer deg og din familie og som er lett å gjennomføre. For de fleste vil «spis mat, ikke for ofte, mest grønt» være en god tommelfingerregel.
Den enkleste måten å gjøre dette på, er å begynne å lage maten fra bunnen av selv. Prosessert mat inneholder ofte mye salt og tilsetningsstoffer som vi helst vil unngå, og hjemmelaget mat er ofte også billigere. Du får med andre ord mer og sunnere mat for pengene om du baserer deg på råvarer du tilbereder hjemme. Sett av et par dager i uka, så kan du lage ferdig store porsjoner som du fryser ned eller setter klare i kjøleskapet for enkle måltider.
Velger du i tillegg lokalprodusert over langreist og økologisk over konvensjonelle varer, har du kommet veldig langt!
Styrk din tilknytning til naturen
Den naturlige livsstilen handler om mer enn produktene man velger, kjære leser, og det er her naturen i seg selv kommer inn. Du er jo et biologisk vesen som har utviklet seg sammen med naturen, og det er i naturen du hører hjemme. Vi vet at grønne områder gjør underverker for alt fra konsentrasjonsevne til sårheling, og mange opplever at stressnivået daler så fort de kommer ut på en skogsti. Så hvorfor ikke gjøre det til en større del av hverdagen?
En enkel måte å implementere dette på, er å gå en tur i et naturområde hver eneste dag. Bare 20-30 minutter i naturen hver dag kan redusere stress, og det er jo samtidig det de anbefaler for folkehelsens skyld. Lag deg noen forskjellige ruter du kan velge mellom, finn deg noen gode tursko, og nyt de daglige turene dine!
I tillegg kan du ta med naturen innendørs, for å skape den samme effekten der. Det kan du gjøre ved å fylle hjemmet ditt med grønne planter og naturinspirert interiør, og du kan til og med følge årstidene gjennom hvilke farger du omgir deg med. Mange liker å pynte med sarte pastellfarger tidlig om våren, og lar fargene bli stadig sterkere frem til de går over mot brunt og oransje på høsten. Om vinteren kan du pynte med hvitt og grønt, for å gjenspeile vinterskogen.
Spiritualitet er også viktig for mange som lever en naturlig livsstil. Slik som kirken følger kirkeåret, følger ofte disse menneskene årets syklus i sin spiritualitet. Våren er tiden for nye begynnelser og intensjoner, sommeren er tiden hvor energien er på sitt mest potente, og høsten er tiden for å gi slipp og falle til ro. Vinteren sees på som en hvileperiode hvor man mediterer og finner ny innsikt.
Gjennom året kan man også følge månefasene, hvor nymånen kommer med nye begynnelser, og fullmånen er en tid til å feire alt som er oppnådd og puste lettet ut. På denne måten kan du finne en balanse mellom aktivitet og hvile, som er helt i tråd med hva naturen selv gjør.
Sørg for et bærekraftig forbruk og bevissthet om miljøet
Å ha en naturlig livsstil innebærer også å tenke nøye gjennom økonomiske valg og forbruksmønstre. Grønn økonomi og forbruk handler om å ta ansvar, og velge produkter og tjenester som er miljøvennlige og bærekraftige.
Mange tenker at det er for dyrt å ha en naturlig livsstil, fordi økologiske matvarer koster mer enn «vanlige», og produkter som varer lenger også ofte er dyrere. Det er her en grønn og bærekraftig privatøkonomi kommer inn i bildet. Vi må prioritere. Ikke bare fordi vi trenger å sette opp et fungerende budsjett for vår egen del, men også fordi vi må tenke gjennom planetens og naturens kostnader. De billige skoene er kanskje fulle av plast og går i stykker etter et par måneder, mens de dyre skoene vil vare i flere tiår. Jeg har selv 15 år gamle vintersko i skapet, og de er like gode å gå med enda.
Tenk også gjennom digitale kostnader. Selv om det ikke blir fysiske produkter ut av det, så krever det kanskje en stor server eller enorme mengder strøm et annet sted. Du kan med god samvittighet kutte ned på antall streamingabonnementer og lignende, og heller legge de pengene i god mat eller kvalitetsprodukter du ikke trenger å erstatte med en gang.
Du kan også spare mye (både penger og natur) ved å bruke opp det du har til det er helt brukt opp, og gjenbruke det du kan. Gamle tacosausglass kan brukes om igjen til matrester, og slitte håndklær kan brukes som vaskekluter om du bare klipper dem opp og syr en sikksakksøm rundt. Tenk gjennom alt du kaster i søpla, og se om det kan få et nytt liv som noe annet isteden.
Uansett er det en veldig god idé å sette opp et budsjett og holde deg til det. Sparepengene dine kan du investere i ny, grønn teknologi og biologisk medisin, for å nevne noe.
La naturen overta mindsettet ditt
Det er ikke til å komme bort fra at vi lever i antropocen, kjære leser. Alt i vårt samfunn dreier seg om oss, og nesten bare oss. Vi redder ikke planeten for ulvene eller salamanderne, vi redder den for oss selv. Når vi snakker om klima, snakker vi nesten bare om vår egen overlevelse. Det er det triste faktum. Og vi kan stort sett ikke noe for det, for de fleste av oss har vokst opp i dette mindsettet og ser det som det eneste normale.
Men det trenger ikke å være sånn. Det finnes andre måter å tenke på, måter som gir mer glede og tilhørighet i den mer-enn-menneskelige verden. Det må litt avlæring til, og det kan ta litt tid, men det er aldri for sent å gjøre tankesettet sitt litt grønnere og mer naturlig.
En god måte å gjøre dette på, er å lese bøker. Jeg anbefaler bøker som omhandler rewilding, grønn spiritualitet og dypøkologi, for å nevne noen søkeord. Du kan også studere andre og mer naturbaserte kulturer, og se hvordan de forholder seg til verden. Heldigvis er det ikke alle som har glemt hvordan vi lever sammen med naturen og alle dens skapninger.
Noen av mine favorittbøker i så måte, er Sansenes magi, av David Abram, Rewild Yourself, av Simon Barnes, og Braiding Sweetgrass, av Robin Wall Kimmerer.
Alle disse stegene er viktige deler av en naturlig livsstil, kjære leser. Ved å være bevisste forbrukere, redusere og gjenbruke, leve i harmoni med naturen og innta et mer naturlig mindset, kan vi bidra til en bedre fremtid for oss selv og kommende generasjoner. Ta små skritt hver dag, så er du snart der! 🍃
Oppdag mer fra Skogfrue.no
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.