hva er eteriske oljer
doTERRA eteriske oljer,  Helse & velvære

Hva er eteriske oljer?

«Hva er eteriske oljer, egentlig?», fikk jeg spørsmål om i går på innlegget om at jeg har blitt doTERRA-forhandler. Svaret fortjener egentlig et helt eget innlegg, så her kommer det!

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er i bunn og grunn oljer som utvinnes av urter, planter, barnåler, blader, frukt eller bær. De kalles «eteriske» fordi oljene blir eteriske – altså luftige – så fort du åpner korken, i og med at molekylene kan gi effekt også i luftbåren form. På engelsk kalles oljene «essential oils». Essential betyr at denne oljen er plantens essens i konsentrert form. Alle plantens eventuelle medisinske egenskaper og virkestoffer finnes i denne oljen.

Det skal enormt mange kilo med plantemateriale til for å utvinne en eterisk olje. For å utvinne for eksempel 15 ml lavendelolje, trenger man over 1 kg lavendelblomster. De veier jo ikke spesielt mye, så da kan du tenke deg hvor stor den tønna må være. Men mengden plantemateriale som utnyttes gjør at den eteriske oljen er enormt potent, i forhold til å tørke en håndfull urter.

Dette gjør eteriske oljer til en av de mest effektive måtene å bruke plantene på, og det gjør også at man skal ha stor respekt for dem. Ikke bruk dem ukritisk, og pass på å ta hensyn til medisinske tilstander, graviditet, amming, allergier eller medisiner når du bruker oljene. Snakk alltid med lege først om du er i tvil!

Hvordan virker eteriske oljer?

Eteriske oljer virker for det første fordi luktesansen gir oss noen av de sterkeste triggerne mennesket har. Hvis du plutselig kjenner lukta av ribbe og gran, får du kanskje julestemning selv om det er midt på sommeren. Og hvis du kjenner lukta av bestemors parfyme, så kommer alle barndomsminnene til overflaten med en gang. Noen dufter virker derfor bra på oss, mens andre ikke er like gode. Dette er dypt personavhengig, og avhenger blant annet av tidligere opplevelser og personlige preferanser.

Dermed kan du faktisk bruke eteriske oljer for å ta vare på din egen sinnstilstand og gi deg fokus og velvære i hverdagen. Appelsinolje er for meg en sånn positiv triggerolje. Den tar meg nemlig til varme, lykkelige, gyldne steder hvor sola skinner og alt er vel. Jeg bruker mye appelsinolje for å komme i bedre humør, om jeg trenger et lite løft.

Tradisjonell medisin

Eteriske oljer har også tradisjonelt blitt brukt som plantemedisin. Lavendelolje har for eksempel blitt brukt som beroligende middel, og kan brukes i kveldsbadet eller dryppes på puta slik at man sovner lettere.

Og du har helt sikkert lagt merke til at man gjerne tilsetter mentol i halspastiller mot forkjølelse. Det er fordi mentol, som er hovedbestanden i peppermyntens eteriske olje, kan bidra til å åpne luftveiene. Den oppleves kjølende på en sår og hoven hals.

De fleste oljene er også så konsentrerte at de fungerer som bakteriedrepende middel. Dette gjør dem særdeles velegnede i rengjøringsmiddel. Har du eterisk olje i en diffuser eller en oljebrenner, så kan du rense lufta for noen av de luftbårne uhumskhetene, mens et par dråper i håndflatene er et effektivt og naturlig desinfeksjonsmiddel.

Så, hva kan man bruke eteriske oljer til?

Svaret er egentlig: det meste.

Du kan bruke eteriske oljer til egenpleie, og tilsette dem i for eksempel badesalt, sårsalve, tannkrem eller deodorant. Ofte tilsettes disse oljene også i hudpleieprodukter, fordi de regnes for å ha god effekt på huden. Sitron har for eksempel blitt brukt mot fet hud, mens rose sies å være god for aldrende hud.

Eteriske oljer kan brukes på såre, vonde muskler om du har kinket nakken eller er støl etter trening. Massasjeolje lager du enkelt selv ved å blande eteriske oljer med en bæreolje av for eksempel kokos eller solsikke. På denne måten kan du lage ditt eget spa hjemme!

Eller du kan bruke yndlingsoljen din istedenfor parfyme, og smøre en liten dråpe på pulspunktene dine.

Eteriske oljer i rengjøring

Du kan også bruke eteriske oljer til rengjøring, og erstatte kjøpesåpen med et nydelig duftende, hjemmelagd og naturlig produkt isteden. Det er både miljøvennlig og mye bedre for deg og familien enn å puste inn syntetiske kjemikalier, som ofte kommer med en advarsel mot å inhalere dem. La meg absolutt anbefale grapefruktoljen til dette, som er det jeg bruker i min sprayflaske nå.

Om du lager dine egne såpebarer, kan eteriske oljer tilsettes i dem også.

Drypper du 5-6 dråper på en sokk før du setter på klesvasken, får du også en svak, god duft i de nyvaskede klærne dine. Eller du kan legge en stoffbit med litt olje på i undertøyskuffen, sånn at undertøyet alltid dufter ekstra godt når du tar det på deg.

Stemning og mat

Du kan også bruke eteriske oljer i aromalamper eller oljebrennere, for å la duften spre seg i hele hjemmet og skape god stemning, trivsel og velvære. Og du kan til og med lage dine egne duftlys, ved å smelte voks og tilsette eteriske oljer før den stivner i formen igjen.

Siden mange av de eteriske oljene utvinnes av urter og frukt man gjerne bruker på kjøkkenet, kan du til og med bruke dem i maten. Sitron-, lime- eller appelsinolje vil for eksempel gjøre seg godt der du ville brukt saften, eller der du ville raspet skallet. Et par dråper sitronolje vil løfte fromasjen eller iskremen opp et hakk. Peppermynteoljen bruker du selvsagt når du lager peppermyntekuler til jul. Du kan også koke potetene med litt salt og et par dråper rosmarinolje, om du skal servere dem med for eksempel lam.

Naturmedisin og en liten advarsel

Har du sansen for tradisjonell naturmedisin, kan du samtidig benytte deg av gammel kunnskap om å lindre symptomer, løfte opp stemningen eller dempe hverdagsstresset. I mitt hjem bruker jeg nå en lett og frisk sitrusblanding om formiddagen for å komme i gang med dagen. Så går jeg over til en beroligende lavendelolje når kvelden nærmer seg og det er på tide å falle til ro.

Men igjen: vær forsiktig med det naturmedisinske aspektet. De eteriske oljene er som sagt svært potente, og kan ha en biologisk effekt på kroppen. 

Det er bare noen av måtene man kan bruke eteriske oljer på, og det er vanskelig å få plass til alt i ett enkelt innlegg. Men her har du i alle fall noen forslag!

Hvis du er interessert i å kjøpe oljer av god kvalitet, kan jeg hjelpe deg med å sette sammen en fin startpakke fra doTERRA. Da kan du også etterbestille selv ved behov. Send meg gjerne en mail på post [at] skogfrue.no, så ordner vi det! 🙂

Du kan også enkelt kjøpe deg en ferdig startpakke, og komme i gang på den måten.

Hva er favorittmåten din å bruke eteriske oljer på?


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

4 kommentarer

  • Monica BJ

    Interessant lesing, her fikk jeg et godt svar på det jeg lurte på i går =)
    Men siden det er så konsentrert og det kreves mye av naturen, hvordan er det naturvernmesig? også mtp bærekraftighet? Bare nysgjerrig =)

    • Skogfrue

      Det er nok også veldig avhengig av hvilket selskap som utvinner dem, og det er ikke minst viktig å være bevisst på forbruket også her. Overforbruk er en uting uansett. Men en av de tingene jeg liker med doTERRA, er at de har et bevisst forhold til det. De velger bare avlinger som vokser der de er ment å vokse, og de jobber med lokalbefolkningen som har århundrer med kunnskap om hvordan det lokale, naturlige miljøet fungerer.

      Noen steder er det også sånn at de må styrke naturen og plante ut igjen vekster, og på den måten stopper de en dårlig utvikling og er med på å rehabilitere området. De lærer opp bøndene til å drive bærekraftig og sørge for at naturen kan vokse seg sterk igjen på de stedene.

      Og siden de jobber på denne måten, er de jo også med på å skape arbeidsplasser, som en ekstra bonus. Jeg så akkurat en video fra Nepal, hvor kvinnene høstet fra skogen noen timer om dagen, og dermed fikk de god nok lønn til å sende barna sine på skolen. På steder hvor penger ikke har noen egentlig verdi, får bøndene mat og klær som betaling isteden.

      Så ja… jeg er også generelt bekymret for naturvern, men jeg stoler på at akkurat dette selskapet vet hva de gjør sånn sett, og at det også har en positivt effekt for bøndene og sankerne rundt omkring i verden. Jeg blir mer og mer lettet jo mer jeg leser om det, egentlig. 🙂