counting dollar bills
Personlig økonomi

To måneder med økonomi… hva har jeg lært?

Nå er det omtrent to måneder siden jeg falt ned i dette kaninhullet av økonomi og finans, og linjene begynner å tegne seg opp for meg ganske klart. Det er noen råd som går igjen over alt, og noen gyldne regler som alltid ser ut til å gjelde. Mye er ganske åpenbart når man først tenker over det, men problemet er jo at det gjør man egentlig ikke når man har holdt seg mest i humanioradelen av verden. Så her får du en bitteliten oppsummering av det viktigste.

#1. Nesten ingen noen gang har blitt rik av å jobbe i seg selv

Om man bare ser på inntekt fra lønnsarbeid, er det veldig få som klarer å bygge en formue ut av det. Pengene kommer isteden fra hva man gjør med de pengene man har til overs hver måned, og dette er ikke noe vi lærer på skolen. Så du må lære deg det selv, og gi kunnskapen videre til dine håpefulle.

#2. For å kunne gjøre noe som helst med pengene dine, må du leve under evne

Det er jo her alle disse idiotiske artiklene om noen som bare kan spare 20k i måneden kommer inn, men det er sant uansett hvordan man vrir og vender på det eller hvor lav inntekten din er. I og med at det er overskudd av inntekt som er byggeklossene for din og dine barns fremtidige formue, så må du jo skape et overskudd der. Og da må du leve under evne. Enten ved å kutte forbruket, eller ved å øke inntekten – eller begge deler.

#3. Det du sparer må investeres

Det triste faktum er at om du setter penger på en sparekonto med 1% rente, og konsumprisindeksen er på 6,3% (som den er i dag), så taper du årlig 5,3% av sparepengene dine bare ved å la dem stå der. Når alt blir dyrere og pengesummen din er konstant, taper du kjøpekraft. Derfor må du investere dem i noe som vil stige i takt med prisene, eller overstige dem.

#4. Investeringsstrategien din må harmonere med hvor du er i livet

Er du ung, har du fremtiden foran deg og ingen familie å forsørge. Kanskje du ikke har egen husleie en gang enda. Det er et perfekt tidspunkt for å investere i høyrisikoprosjekter, for dem kan du tjene mange penger på – eller det kan gå helt på rævva. Men du tåler risikoen. Er du eldre og har flere ting å ta hensyn til, kan du velge medium risiko og safe det littegranne mer. Og nærmer du deg 50, bør du kanskje safe mest på lavrisiko og tenke mer på å bevare pengene dine mot inflasjon med tanke på pensjon. Kræsjer markedet da, er det ikke sikkert det rekker å hente seg ordentlig inn igjen før du trenger pengene.

#5. Strategien bør også avhenge av hvem du er som person

Blir du fort stressa, bør du ikke ta høyrisiko uansett hvor ung du er. Men med is i magen, lavendelolje i hånda og yogamatta klar, kan du ta høyere risiko selv om du begynner å bli litt mer voksen. Bare ikke gjør noe dumt, og ikke invester mer enn du tåler å tape.

#6. Sølv er magisk

Det viser seg at sølv ikke bare beskytter mot ond magi som i folketroen, eller mot bakterier som i medisinen, men det er også en tålelig god beskyttelse mot inflasjon. Kjøper du sølv, har du egentlig lagt pengene dine i fryseren. De vil være ca like gode når du tar dem opp igjen om noen år, give or take. Har du mange penger, kan du gå for gull.

#7. Aldri legg alle eggene i én kurv

Porteføljen din, altså alle tingene du investerer i, bør være så mangfoldig at den tåler at markedet går ned i en eller flere sektorer. Du bør altså ha noe som er lavrisiko (som obligasjoner), og noe som er litt mer høyrisiko (som aksjer). Og likeledes bør du være i flere forskjellige markeder, sånn at ikke alt kræsjer for deg samtidig. Du bør ideelt sett ha noe for ethvert scenario.

#8. Les tiden du er i

Dette er hvor det virkelig er interessant, for her kommer din egen intuisjon og samfunnsforståelse inn. Legg pengene både i den fremtiden du håper vil skje, og i den fremtiden du ser komme uansett. Les markedet, og se hvor pengene kommer til å bevege seg. Ingen kommer til å fortelle deg hva du skal investere i, du må finne ut av det selv.

#9. Det er ikke sikkert du og banken er enige om hva som er en god investering for kloden

Bankene har ofte laget ferdige klimafond, som du bare kan legge pengene dine i. Men sjekk porteføljen først, og se om disse firmaene er noe du kan gå god for. Vindkraft er ofte en gjenganger i slike fond – noe som sikkert er bra for klimaet, men en elendig idé for naturen. Vit hva du investerer i.

#10. Det er bedre å spare litt enn ingenting…

…men bare pass på kurtasjen om du kjøper aksjer. Du betaler en viss sum til formidleren pr kjøp, og med få aksjer, blir kostnaden relativt høy. Spar heller opp litt penger over tid, og kjøp for en større sum når du har anledning. Med det sagt: noen hundrelapper investert i måneden er fortsatt bedre enn ingenting, og du vil fortsatt gjøre det bedre enn noen som bruker flere hundre tusen på klær og sminke uten å investere i noe som helst.

Det neste steget for meg nå, er å finne ut hvordan jeg kan kombinere denne kunnskapen med det jeg kan fra før om naturlig livsstil og økologiske verdier. Det blir den virkelig spennende biten – men du ser jo sikkert også linjene ut av dette: Kutt forbruk, og invester i noe som virkelig er i tråd med de grønne verdiene. Jeg gleder meg til å finne ut av det!


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.