Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the health-check domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/4/e/a/skogfrue.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Ville, feminine bøker du må lese i sommer - Skogfrue.no
Livsdesign,  Selvutvikling

Ville, feminine bøker du må lese i sommer

/Reklame – inneholder linker til Bookdepository og Tanum/

Det er sommer, og det er på tide å grave dypt ned i bokhyllene for å finne frem til den riktige sommerlektyren! Og det er fint med chicklit og andre nobrainere på stranda, jeg digger det også, men samtidig… kan vi ikke bruke sommerferien på å bygge oss opp litt også? Bli litt smartere, litt klokere… og kanskje litt mer oss selv?

I hyllene mine nå har jeg noen bøker jeg gjerne vil dele med deg. Felles for dem alle er at de handler om det feminine – kvinnen – og hvordan vi har rotet oss (eller blitt rotet) vekk. Hvordan vi kan finne tilbake igjen, etter århundrer med verdens dårlige kvinnesyn og undertrykkelse. Dette er deprimerende historie og inspirasjon til en ny verden, samtidig, og absolutt nødvendig lesning i mine øyne.

Women Who Run With the Wolves // The Death of Nature // Northern Mysteries and Magick // Ecofeminism // The Heroine’s Journey // Woman and Nature

 

(Den eneste av disse som er oversatt til norsk, meg bekjent, er Women Who Run With the Wolves – den heter Kvinner som løper med ulver, og du kan kjøpe den her.)

 

Woman Who Run With the Wolves av den jungianske psykologen Clarissa Pinkola Estés har undertittelen Contacting the Power of the Wild Woman, og er rett og slett en klassiker som du absolutt burde ha i bokhylla di. Premisset i denne boka er at kvinnens psyke er markant forskjellig fra mannens, i og med at vi har en villkvinnearketype som lever, mer eller mindre lykkelig, i vår underbevissthet. Estés går gjennom myter og eventyr og illustrerer akkurat hvordan denne arketypen fungerer i oss. På denne måten viser hun deg også veien hjem til et liv som er mer i harmoni med hvem du egentlig er.

The Death of Nature av professor Carolyn Merchant er også en klassiker. Undertittelen er Women, Ecology and the Scientific Revolution, og boka er på mange måter en deprimerende, men svært nødvendig gjennomgang av hvordan vår verden faktisk har utviklet seg gjennom tidene. Du kan ikke forstå nåtidens kultur og samfunn før du forstår hvilke byggestener som ble brukt i tidligere generasjoner, og denne boka tar det fullstendig på kornet fra et europeisk perspektiv. Skal vi ha noen sjanse til å gjøre om på det, må vi vite hva som skjedde.

Northern Mysteries and Magick av Freya Aswynn er kanskje «the odd one out» i denne lille samlingen, men jeg inkluderte den av to grunner. 1) Det er grunnleggende viktig å forstå vår egen norske kultur og hva vi pleide å tro på før, utover det sørgelig lille man lærer på barneskolen. Og 2) I disse dager hvor Odins soldater begynner å røre på seg, er det eksepsjonelt viktig at vi også forstår det feminine aspektet i norrøn tro og spirituell praksis. Denne boka gir oss et viktig innspill i så måte.

Ecofeminism, editert av professor Karen J. Warren, er nok en grunnstein du burde ha i bokhylla di. Her får du vite om økofeminismens forskjellige aspekter – blant annet om hvorfor miljøsak også er kvinnesak. Ikke bare henger utnyttelsen av naturen veldig nært sammen med undertrykkelsen av kvinnen, men det er også kvinner som rammes hardest av både forurensning og klimaforstyrrelsen over hele kloden.

The Heroine’s Journey av psykoterapeut Maureen Murdock tar oss tilbake til mytenes verden igjen. Hun baserer denne boken på den kjente mytologen Joseph Campbells teori om heltens reise, og sier at kvinnen har også en psykologisk en reise hun skal gjennom. Campbell mente nemlig at kvinnen er selve målet, eller objektet om du vil, for helten. Murdock tar til motmæle, og viser gjennom bruk av mytene hvordan kvinnes tilsvarende utvikling ser ut. Alt behøver jo ikke være sentrert rundt mannen?

Woman and Nature, av Susan Griffin, har undertittelen The Roaring Inside Her, og er en økofeministisk og filosofisk klassiker som illustrerer hvordan mannen skapte den kulturen og den relativt ødelagte verdenen vi har nå. Boken er skrevet i lyrisk form, så den er både interessant og utfordrende samtidig, og den trekker frem den kvinnelige stemmen – i dyp kontrast til mannens – i håp om at kanskje kvinnen kan reparere noe av skaden som er gjort, så fort vi har reparert oss selv.

 

Jeg håper av hele mitt hjerte at du vil plukke opp og lese litt i minst en av disse bøkene i sommer, mens du har tid og mulighet til å fordøye og reflektere. Dette er viktig stoff, om du er enig i budskapet eller ikke.

 

Har du lest noen av disse bøkene?

Har du andre boktips i samme genre?

Ble du fascinert av en spesiell tittel i denne lille lista?

Fortell meg i kommentarfeltet! 🙂

 


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.

7 kommentarer