Tilbakeblikk

Yoga i koronaens tid

Alt ble snudd på hodet veldig raskt når krisen traff oss, og yogastudioene er blant de mange fritidsaktivitetene som ble stengt over natta. For mange av dere betyr dette at dere praktiserer hjemmefra, kanskje for aller første gang. Det er en veldig spesiell tid vi er inne i nå, og i den forbindelse vil jeg gjerne dele noen tanker om å ha og opprettholde en yogapraksis i koronaens tid.

Det er viktig – og jeg kan ikke understreke dette nok – at du tenker sikkerhet fremfor alt akkurat nå. Det aller siste du vil på dette tidspunktet, er å pådra deg kink i nakken, hekseskudd eller forstuinger som krever kiropraktor, store mengder paracet, og i verste fall legehjelp. Så jeg ber deg herved om å være spesielt forsiktig i denne krisetiden vi er inne i.

Om du har vært med på mine timer, så vet du at vi alltid starter med å logge på kroppen og kjenne etter hvordan vi har det. På den måten får du viktig informasjon om hva kroppen din er klar for og trenger akkurat nå. Og så lenge du beholder denne samtalen med kroppen gjennom hele praksisen din, kan du lett tilpasse etter dagsform og behov.

Jeg synes det generelle rådet til gravide passer godt her, siden situasjonen er så spesiell: Ikke gjør noe du ikke ville gjort før. Hold deg på det nivået du er, selv om du fristes til å gå dypere og trene mer intenst. Og fremfor alt: Vær god mot deg selv!

Kroppen din er nemlig også i en annerledes-modus akkurat nå. Kanskje rutinene dine er forstyrret, eller kanskje stressnivået ditt er høyere enn før. Alle disse små og store endringene gjør at kroppen din kanskje responderer litt annerledes enn du er vant til. Det gjør det ekstra viktig å lytte til signalene.

Vi vet for eksempel at bindevevet kan bli litt strammere når stresshormonene er høye, og om du har hjemmekontor med barn på hjemmeskole samtidig som økonomien er usikker, er det ikke rart om skuldrene sitter litt høyere enn de vanligvis gjør heller. Da er det viktig å akseptere stedet du er på, og legge vekk all forventning til egen prestasjon.

(Poenget med yoga er jo heller ikke at du skal bli flinkest mulig. Det er at du skal gi kroppen din det den trenger for å fungere mest mulig optimalt.)

Det er også superviktig at du fokuserer på å styrke kroppen din istedenfor å slite den ut nå. Hard trening kan være på sin plass mange ganger, men i en tid hvor legehjelpen kanskje er langt unna og kroppen din i verste fall står foran en stor oppgave med å bekjempe smitte, er det viktig å holde balansen. Det er mulig å brenne seg ut på yoga, spesielt om du praktiserer de mer dynamiske yogatypene, så pass på at du får nok hvile.

Om du vet du har noen fysiske utfordringer, kan du isteden jobbe mykt og forsiktig med dem. Fokuser på å løsne opp i spenninger i rygg, nakke og bryst. Jobb deg sakte ned i muskelknutene, og sett energien i en myk flyt i hele kroppen din.

Fordelen med en slik myk og forsiktig tilnærming, er blant annet at du kan praktisere yoga flere ganger om dagen, uten at du overbelaster eller står i fare for å pådra deg slitasjeskader. På denne måten gir du kroppen din de aller beste forutsetningene for å bevare helsen, og du står bedre rustet om viruset først slår til – om ikke annet fordi det blir mindre smertefullt å hoste med en rygg som er fri for muskelknuter i utgangspunktet.

Dessuten vil du merke store forandringer i kroppen om du gjør myk og forsiktig yoga ofte, og du får i tillegg med deg den gode fordelen med å kunne roe ned kropp, tanker og sjel flere ganger om dagen hvis du trenger det.

Stay safe, stay healthy! 🙂


Oppdag mer fra Skogfrue.no

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.